Problematiske mælketænder

Her ser man, hvordan mælketænderne blokerer for de blivende tænder og hindrer nye tænders fremkomst

To hjørnetænder, en fortand fra overmunden og en hjørnetand fra undermunden. Tænderne ligger som de var placeret i kæberne.

Størrelsen på tænderne incl. rod. Bemærk, at rødderne på de øverste hjørnetænder er dobbelt så lange som selve tænderne.

Når hvalpen er ca 5 mdr. begynder den lige så stille at skifte tænder.
Er man heldig, lægger man mærke til at der mangler en af de bitte små fortænder. Herefter går det hurtigt for de nye at bryde frem. Ser du en mælketand, der sidder særdeles løs, så fjern den gerne. For det første hjælper du hvalpen af med en tand, der kan irritere tandkødet med sine skarpe kanter. For det andet kan det lette frembrydningen af den nye tand og sidst, men ikke mindst, vil du med en mælketand have et sødt minde fra din hunds hvalpetid.

Når tandskiftet er i fuld gang, skal man være opmærksom på specielt hjørnetænderne. De blivende tænder dukker gerne frem ved siden af eller bagved mælketænderne.

Det optimale er, at når de nye hjørnetænder er nogle få millimeter fremme, så skal mælketænderne gerne være løse eller blive det meget hurtigt.

Der kan desværre snildt sidde en tandrod, som ikke opløses. Tandroden kan være op til dobbelt så lang som selve tanden! Og denne tand vil aldrig selv kunne falde ud og dermed skabes et forkert bid, da tænderne ikke kan finde sin rette plads. Ligeledes kan en blivende hjørnetand, som vokser forkert frem, skabe ravage i ydersiden af ganen.

Der findes mange råd for at få de "gamle" til at løsne sig, men nogen gange går det altså bare ikke lige så let og elegant. Og egentlig bør man holde sig fra disse råd, da de ofte skader mere end de gavner.
Mit (og andre opdrætteres) bedste råd: søg dyrlæge snarest muligt og lad være med at "se tiden an".
Det er et forholdsvist simpelt indgreb, hvor dyrlægen fjerner hjørnetænderne (og ofte ved samme lejlighed andre løse tænder) under narkose. Udgiften er ganske overkommelig.


Her er nogle billeder, som illustrerer ovennævnte...

Klik på billederne og tilhørende tekst fremkommer