"Farven" Merle....

Undgå "MERLE!"

Her er et eksempel på Bolonka-Merle. Det kan godt være svært at se Merle-genet og desværre bliver det kun sværere, jo ældre hvalpen bliver og farverne lysnes..!

DET PRIMÆRE VED MERLE ER DEFEKTER, DER I BUND OG GRUND ENDER UD I AFLIVNING!

SÅ VÆR YDERST FORSIGTIG OG LAD VÆRE MED AT ANSKAFFE DIG EN HVALP MED DETTE DEFEKTE GEN..!

DETTE UNDGÅR DU 100%, HVIS DU KUN KØBER RUSSKAYA TSVETNAYA BOLONKA HVALP HOS EN FCI-OPDRÆTTER :-)

Farven Merle er egentlig ikke en farve. Det er derimod et brudt mønster, som opstår i pelsens farveopbygning. Et andet fænomen der opstår i forbindelse med Merle-genet, er, at hunden typisk får blå øjne eller blå partier i øjnene.

Følgende er en tekst omkring Merle-genet og jeg håber, at man tænker sig godt og grundigt om INDEN man anskaffer sig en hvalp med Merle - genet!!

I Tyskland er den første Bolonka Zwetna Merle forlængst blevet fremavlet. (Dette kan IKKE forekomme ved den ORIGINALE race Russkaya Tsvetnaya Bolonka, da det IKKE tolereres! - min red.)

Dette skyldes ikke en naturlig finurlighed, som fører til en mode-relateret farvevariation. Det er en GENETISK FREMAVLET DEFEKT !!!

Som det er set i flere år hos mange andre racer fx. Chihuahua, forekommer der ofte hunde med denne defekt, der kan give abnormiteter i øjne og ører.

En stor procentdel af hvalpene af Merle og fra Merleparringer forårsager enkelt- eller dobbeltsidet døvhed. Nyere undersøgelser giver anledning til frygt for, at selv en lille procentdel af de hunde, der bærer genet blot en enkelt gang, kan have risiko for at have disse helbredsmæssige problemer.

En dobbeltsidet døv hund er svær at adoptere til en familie og det kan ødelægge opdrætterens ellers rigtig gode rygte og omdømme.

Det er besværligt at fastslå en enkeltsidet døvhed hos en hund. Man mener, på baggrund af studier, at hundens balanceevne svigter. Dette betyder, at disse heller ikke hunde ikke kan svømme.

De færreste Bolonkaer beholder deres intense hvalpefarver ind i voksenalderen. Derfor vil det, hos de fleste Bolonkaer i avl, være umuligt at skelne mellem homozygote (rent bærende) eller heterozygote (mix bærende) og lysnede ikke-bærere af Merle-genet.

Dette kan få fatale følger for opdrættere af Bolonkaen, som først for nyligt er blevet VDH anerkendt (Tyskland)

Nu kunne man tro, at dette er en overdrivelse, eftersom man jo hos andre racer, opdrætter målrettet med Merle-genet og det derigennem ikke ødelægger hele bestanden.

I Bolonkaopdræt har man INGEN erfaring med denne defekt..!

Indtil genet også ankom hos de sidste opdrættere, er der sikkert allerede mange hunde, der har lidt under disse følger pga. denne skødesløse avl.

Skulle Merlegenet være på vej ind i Bolonkaopdrættet for alvor, ville dette betyde, at alle avlshunde for fremtiden, skal undergå en gentest.

Desværre er det også allerede sådan i dag, at der findes ansvarlige og samvittighedsfulde opdrættere, der frivilligt - og ikke pga. krav - får udført en gentest.

Bliver gentesten ikke foretaget, vil der sandsynligvis ske det samme, som man kunne se hos Chihuahuaerne. Følgerne var mange døve og blinde hunde.

Det er ikke for ingenting, at mange Chihuahua-opdrættere har opgivet opdræt af Merle.

Min egen holdning omkring denne form for avl er, at man skal udvise enorm forsigtighed, når man vælger at bringe hvalpe til verden.  Vel er en Bolonkahvalp med Merle-genet i sig ganske uimodståelig. Men, HOLD DIG LANGT VÆK!! Jeg er forfærdet over at erfare, at man pga. af Merle-genet, må lade mange hvalpe aflive, fordi mange fødes med en eller flere af omtalte defekter. Det er jo forfærdeligt at tænke på. Og det er højst utilgiveligt!

KUN VED AT LADE VÆRE MED AT KØBE EN BOLONKAHVALP MED MED MERLE-GENET, KAN MAN FORHINDRE, AT DER BLIVER AVLET FLERE!!!

Her er et link (ud af MANGE) til en side, der drejer sig om Australian Sheppard - en race, hvor Merle-genet er nærmest obligatorisk: http://www.ashgi.org/home-page/genetics-info/eyes/merle-eye-defects