- delikat som russisk kaviar....

Russkaya Tsvetnaya Bolonka

    Jeg forbeholder mig copyright til al tekst og billeder bortset fra: 
 pleje, tegninger, engelsk tekst vedr. RTB og links til andre hjemmesider
 
For translation into your own language please go to this site:
https://translate.google.dk/

Copy the webadress and paste it in your left box and then click on the link in your right box....Racen Russkaya Tsvetnaya Bolonka er stadig et EKSTREMT sjældent syn i Danmark.  


Bolonkaen findes i MANGE farver - ikke kun som chokoladebrun eller sort, som jeg synes, at de ganske få seriøse opdrættere vi har i Danmark, som arbejder FOR racen og ikke "fordi, hér har vi en ny og sjov bette én, som det kunne være økonomisk indbringende at avle på", synes at mene.

Bolonkaen besidder et væld af mange andre pelsfarver end blot sort og chokladebrun. Farver, som er så umanerligt smukke og understreger/fremhæver racens skønhed på alle måder..!

I øvrigt er det røde farvegen i pelsen, som bl.a.mine hunde har, sjældent og er derfor ret eftertragtet. Det vil være være et kæmpe tab for racen, hvis man "glemmer", hvad det vil sige at "arbejde for" en race.
         
      

    Dens smukke navn betyder for øvrigt  

RUSSISK FARVET SKØDEHUND

 
Russkaya Tsvetnaya Bolonka skrives således på russisk РУССКАЯ ЦВЕТНАЯ БОЛОНКА
          
 Lige nu er der registreret ca. 200 Russkaya Tsvetnaya Bolonka i DKK (Dansk Kennel Klub)  Langt størstedelen er født i Danmark - de øvrige er importeret    
 

Måske er du så heldig, at have set, oplevet eller blot hørt om denne vidunderlige race? Måske har du forelsket dig i den? Eller også søger du efter en allergivenlig, sjov, følsom, intelligent og nem hund?
I hvertfald er du kommet til min hjemmeside og jeg vil, så godt jeg kan, beskrive racen ud fra mine egne erfaringer baseret på over et årti med Russkaya Tsvetnaya Bolonka i vores familie.
 

Russkaya Tsvetnaya Bolonka er en russisk race godkendt af RKF (Russian Cynological Federation) og UCI (Union Cynologie International - en international kennelklub), som er konkurrerende med FCI. Man arbejder pt. på at få RTB godkendt i FCI. Racen er udsprunget i Rusland, men har bredt sig støt og roligt ud i Europa og naturligvis også til USA!
RTB´en adskiller sig fra mange andre racer med bl.a. dens kombination af et fantastisk mildt sind, hengivenhed, udseende, intelligens etc. og de få ting, den egentlig kræver for at den trives optimalt.

Det kan være svært at fremhæve bestemte kendetegn ved RTB`en fremfor andre. Der er jo mange. Den har jo fine træk som lang pels, hængende ører og en svansende hale. Hertil kommer så det blide udseende, at den ikke fælder som andre hunde, og at langt størstedelen af allergikere derfor kan tåle den. Pelsen skal have store, bløde krøller eller være bølget. Og så er den dejligt blød, naturligvis 🙂 
Endnu et STORT plus ved denne race er, at den faktisk ikke rigtig gøer!  Dette gør den endnu mere egnet, hvis man bor i lejlighed. RTB`ens aktivitetsniveau tilretter sig sin ejers/families, men en sund og rask hvalp er naturligvis fuld af krudt og har fart på!

Det er ikke underligt, at mange forelsker sig i denne skønne, lille race. Den er af natur meget nysgerrig og der er nærmest gået en lille cirkushund tabt i den. Den elsker at være med, hvor fokus er.
Dens væsen er så indlevende, øjnene så intense, og psyken så glad og delikat, at man ikke kan lade være med at knuselske den - tro mig! :-)
Dens proportioner er perfekte. Den er smuk og yndefuld og har en fjerlet gangart.

Russkaya Tsvetnaya Bolonka tilhører:
FCI-klassifikation Gruppe 9 - selskabs- og dværghunde
Afsnit 1 - Bichon-familien, som består af:

Bichon Poile en Frisé, Bichon Havanaise, Bichon Bolognese, og Malteser. Racerne Løwchen og Coton de Tulear anses også nogle gange som en del af bichon-gruppen - alt afhængig af, hvem man spørger.
Bichonerne nedstammer fra Barbet-hunden, som også er forgænger til pudlen.

Man stræber efter en vægt på 3-4 kilo og 24 - 26 cm over skuldrene. Den er let at have med sig og trives fint i lejlighed - så længe den bliver luftet jævnligt hver dag! Den er desuden en god "førstegangshund", hvis man er indstillet på ugentlig pelspleje.
RTB`en kræver ikke så meget motion, som så mange andre racer. Den er nysgerrig og derfor er gode og indholdsrige gåture altid i højsædet 🙂
Som tidligere nævnt stammer RTB`en fra Rusland. Dens forgængere var yderst populære hos zarinaerne pga dens størrelse og yndige udseende.   
Farverne hos RTB`en er meget varieret, og det er tilladeligt med en smule hvidt på bryst og tæer. En RTB der er rent hvid vil blive betragtet som en Bichon Frisé (en krydsning af malteser og puddel) og ikke en Bolonka..!
     

Farven bestemmes allerede i hvalpens første leveuger, men den kan ændre sig utroligt og kan lysne vældig meget. En sort RTB-hvalp kan faktisk blive nærmest sølvfarvet og en chokofarvet... ja, den kan blive en meget lys kaffe latte! 
Diaz` farve fødselsfarve var som mørk cognac - det er hun ikke længere... Det er spændende at følge udviklingen.
   

Det er ønskeligt at RTB`en er langhåret og forbliver sådan i hele dens levetid. Det kan dog indtræffe, at man kan blive nødt til at klippe den af den ene eller den anden grund, men hårlængden på ører, skæg og hale skal man så vidt muligt bibeholde. 

En RTB skal på udstilling stå i fuld pels og må maksimalt være klippet omkring og under poterne. Ellers vil den formentlig blive diskvalificeret.

For en Russkaya Tsvetnaya Bolonka gælder det, at den minimum bør børstes & friseres 1 - 2 gange om ugen. Det gør man for at de sammenfiltrede hår, som har en evne til nærmest at opstå ud af det blå, bliver fjernet og ikke kan nå at udvikle sig til noget, der ikke kan reddes. Nogle gange må man snyde lidt og tage en lille skarp saks til hjælp, for at komme filtrerne til livs. Ikke, at man bare skal klippe løs. Nej, man kan løsne knuden eller filten med saksen på langs af hårene og derved komme den lidt lettere til livs. Man kan også vælge at få pelsen ordnet hos en professionel, men det er ret kostbart i længden og man skal kunne stole på, at hundefrisøren har de bedste intentioner om IKKE at spolere hverken pels eller hundens psyke. Ved selv at stå for plejen, kan man få mange gode hyggetimer med sin RTB, hvor også tilliden fra hund til ejer styrkes. Så det kan jeg kun anbefale.
Det tager mig typisk en lille times tid at komme hele pelsen igennem på Diaz og Anoushka. Louie har en meget kraftig pels og tager mig lidt længere tid at gennemgå. En hvalpepels tager naturligvis kortere tid. Det er vigtigt fra lille hvalp, at vænne den til både kam og børste. Det gør den tryg med "monstrummet". På et tidspunkt vil den muligvis protestere, men så må man være standhaftig og IKKE give efter. Den skal nok vænne sig til det og en skønne dag vil du se, at den rent faktisk nyder pelsplejen - noget mere end andet, naturligvis. Om du vælger at pelsplejen skal foregå på bordet, sofaen eller på gulvet er ligegyldigt - bare det er komfortabelt for både dig og hunden :-)

En vigtig ting at nævne i forbindelse med pelsplejen er, at der må ALDRIG BØRSTES I EN TØR PELS. Dette slider utroligt på pelsen og man man får en mat og livløs pels, der til sidst bliver meget tynd i spidserne. Brug ALTID en udredningsspray!
   

Når der står BAD på programmet skal dette være EFTER, at pelsen er blevet børstet igennem, da eventuelle filtrer gør det umuligt at børste og frisere pelsen efterfølgende. (bare forestil dig en forvasket uldtrøje - sådan vil pelsen nemlig være, hvis du ikke følger den korrekte fremgangsmåde 😉 )

Læs mere under afsnittene DIAZ og PLEJE  
    
Der er ingen indikatorer for, at racen er sygdomsmæssigt mere belastet end andre hunderace - nærmere tværtimod. (En ordentlig opdrætter bruger KUN sunde hunde i sit opdræt!)
       

En RTB kan, som så mange andre små selskabshunde, have tendens til rindende øjne. Holdes øjenområdet rent og tørt, vil det dog ikke give nogen problemer.
Ved øjenlysning undersøges der for en lang række sygdomme. Dog har vi fokus på Prcd-PRA, som SERIØSE OPDRÆTTERE gentester for. Dette er en sygdom, der ender i blindhed fra omkring hundens 5. leveår. 

Er hunden fri (benævnes NN) er der ingen problemer.
Er hunden bærer (benævnes Nn) kan den godt bruges i opdræt. Også med en anden bærer. MEN... statistisk set vil 50% af hvalpene hverken være inficerede eller bærere. 25% af hvalpene vil være bærere og 25% vil være inficerede. Sidstnævnte vil udvikle sygdommen. 
Er hunden inficeret (n/n), kan den ikke bruges i opdræt.
Statistikken er selvklart bedre, hvis en bærer parres med en ikke-bærer og optimal, hvis man parrer to ikke-bærere med hinanden. Mine hunde er FRI og dermed vil eventuelle hvalpe også være FRI..!,
     

Det er jo ikke blot udseendet, vi skal kigge efter, når vi udser os en hund til opdræt. Det skal være en kombination af:
- sundhed
- egenskaber 
- udseende 
   

Disse tre punkter er også den rækkefølge du skal følge, når du er på udkig efter en hvalp. Lad være med at fokusere på pelsfarven fremfor de to andre punkter! Det er vigtigere, at fokusere på sundhed og egenskaber. Og så er det jo bare et plus, hvis farven så også skulle ske at være den, du bedst synes om.  


Sidst, men ikke mindst:

Hvad kan jeg/vi tilbyde hunden? Passer vi (I/du) til hunden og passer hunden til mig/os (dig/               

Dette er VIGTIGE spørgsmål at stille sig selv og også at besvare! 
Jeg oplever desværre alt for tit, at hvalpekøbere negligerer hundens behov. - at familien sætter sig selv først. Hvis en families livsstil ikke passer til hundens behov, risikerer man fx at ødelægge en hunds psyke fuldstændigt. gælder en hvilken som helst lille race. 
Det bedste udgangspunkt vil altid være en fornuftig kombination mellem hund og familie.


Jeg håber, at have givet et indblik i racen 
Russkaya Tsvetnaya Bolonka.

 
I er altid velkomne til at kontakte mig med spørgsmål.